OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Savez udruga za autizam Hrvatske s članicama, udrugama Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Nove Gradiške, Čakovca, Karlovca, Dubrovnika, Kaštela, Zadra i Zaprešića i Bjelovara u partnerstvu sa članicom Udrugom za autizam – Zagreb, u suradnji s Centrom za autizam Zagreb i Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom, organizira povodom Svjetskog dana autizma niz promotivnih  aktivnosti na glavnim trgovima navedenih gradova.

Centralno događanje biti će u Zagrebu, 31. ožujka 2017. godine, na Trgu bana Jelačića od 10:00 do 16:00 sati gdje će biti postavljeni štandovi Saveza udruga za autizam Hrvatske, Udruge za autizam – Zagreb i Centra za autizam Zagreb. Okupljanje uzvanika se predviđa u 11:30 kada će svi prisutni imati priliku zajedno s djecom slagati veliku puzzlu s porukom ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Simbolično će kao i svih godina do sada u 12:00 sati jedno od naše djece zajedno s Gradonačelnikom Zagreba pustiti u zrak grozdove balona sa natpisom „AUTIZAM 12000“ uz prisustvo uvaženih uzvanika, naše djece, struke, građana i medija. U večeri 2.4. u većini gradova diljem Hrvatske i svijeta, plavim svijetlom osvjetlit će se znamenitosti i gradske vijećnice u znak podrške.

Cilj je podizanje opće svijesti javnosti i senzibiliteta, te aktivnije uključivanje nadležnih Ministarstava i drugih tijela u rješavanje problema osoba s autizmom. Podaci pokazuju na to da se pojavnost autističnog poremećaja u proteklih 50 godina povećava čak 15 puta; najnovija istraživanja procjenjuju pojavnost poremećaja iz autističnog spektra na otprilike 1 na 80 novorođenih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 12000 osoba s autizmom na osnovi dijagnostičkih podataka.

Iznimno nam je važno da se šira hrvatska javnost upozna s potrebama osoba s autizmom i izazovima s kojima se suočavaju njihove obitelji. Bilo bi nam zadovoljstvo kad bi se svojim prisustvom uključili u obilježavanje ovog važnog datuma u znak podrške osobama s autizmom Hrvatske.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                             Lidija Penko

                                                                                                          predsjednica SUZAH-a

Oglasi

Komentari su isključeni.

Pogoni WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: