Za Božić idemo u kino!!!

U srijedu  19.12.2018.godine  u 11 sati u kinu Tuškanac održat će se besplatna senzorna projekcija koja je namijenjeneprvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, nodobrodošla su sva djeca.

U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i dr.

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti. Za vrijeme senzorne projekcije djeci je omogućeno kretanje u prostoru, te po potrebi izlaženje i ponovno ulaženje, ovisno o potrebama djeteta. U senzornoj projekciji su djeca na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve kino dostupno svima.

Koncept senzornih projekcija pokrenut je još 2016. godine od strane Eve Brlek, stručnjakinje u području edukacijske rehabilitacije i realitetne terapije i Sandre Malenice, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar , Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u lokalnu zajednicu, želimo da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima i uživanju u filmovima i kinu.

Ako ste zainteresirani za projekciju, a nadamo se da jeste,molimo vas da nam to javite do 15.prosinca  na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela 095/5788511 s informacijama o broju mjesta koje trebate te terminom koji vam više odgovara.

Zahvaljujemo na Vašem vremenu i želimo kino dostupno svima! 🙂

O filmu :

NIKO Božićna potraga

Stvari uglavnom nisu onakve kakvima se čine …

 

Radnja priče o malom sobu po imenu Niko događa se nekoliko dana uoči Božića. Naš mali junak živi u krdu sobova, zajedno s majkom i letećom vjevericom Đurom, ali na njegovu žalost, svog pravog oca nikada nije upoznao. Jedino što zna o svom ocu je priča koju mu je majka ispričala – priča o zgodnom pripadniku letećih snaga Djeda Mraza, kojeg je majka upoznala jednog Božića i nakon čega ga nikada više nije vidjela, ali kao posljedica njihovog susreta, rodio se mali Niko!
Iako tatu nikada nije upoznao, Niko osjeća ponos što je sin jednog od veličanstvenih letećih sobova koji vuku sanjke Djeda Mraza i najveća želja mu je da i on jednoga dana poleti kao i oni.
Nakon nesretnog spleta okolnosti u kojem Niko ugrozi krdo tako da vukove dovede ravno do njih, posramljen odluči otići i pronaći svoga oca.

U potragu za njim je krenuo i Đuro, kojeg je Mona, Nikina majka, zamolila da ga pronađe i zaštiti. I tako njih dvoje krenu u potragu, koja se pretvori u pravu avanturu, punu opasnosti i zanimljivih likova koje uz put susreću. A kada dođu do cilja, Niko nauči prvu lekciju koja ga vodi ka odrastanju i razumijevanju stvari oko sebe, lekcija glasi: stvari uglavnom nisu onakve kakvima se čine…

Ova topla priča, koja u stvari govori o jako kompleksnim odnosima između pojedinaca i funkcioniranju cijelog društva uopće, a ponajprije odnosima između roditelja i njihove djece, može se pratiti na više razina, na onoj jednostavnoj dječjoj, gdje sve ipak dođe na svoje mjesto, i na onoj (uvjetno rečeno), dubljoj razini odraslih, koji bi morali puno više paziti na posljedice svojih djela i odluka.
Da bi što vjernije dočarali ovu priču, morali smo biti jako pažljivi kod odabira glumaca, kako onih glavnih, tako i onih sporednih, i uvjeren sam da smo uspjeli napraviti još jedan projekt koji ćemo zajedno s vama s uživanjem moći pogledati više puta!
Hvala svima na trudu i talentu!

Marijo Luketa
Redatelj HR sinkronizacije

Pronađite još o filmu na sljedećim linkovima:
NIKO – Božićna potraga – službene stranice filma
NIKO u Cinestaru
NIKO na Filmski.net
NIKO na IMDb-u

Uloge:
Niko Olga Pakalović
Đuro Franjo Kuhar
Vilma Hana Hegedušić
Roza Linda Begonja
Štef Goran Malus
Mrle Crni Adalbert Turner
Sob StipomirJacques Houdek

Prijevod: Marta Ferković
Redatelj HR sinkronizacije: Marijo Luketa
Tonska obrada: Project 6 studio

 

Oglasi

Komentari su isključeni.

Pogoni WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: